Mogen zijn wie je bent.

Mijn mijmering.

Over mogen zijn wie je bent, een mijmering. De laatste tijd loop ik meer dan anders te mijmeren over wat ik voor deze wereld mag betekenen. Na een stapeling van verliezen en zelfonderzoek dacht ik er wel uit te zijn. Mijn laatste verlies was de dood van mijn vader. Pa zette me aan het denken. En ook mijn laatste verjaardag was een trigger. Nu ik 60 jaar ben, met wie ik ben, met mijn ervaring, mag ik veel voor anderen betekenen. Die uitdaging ga ik aan.

Ik ben bekend als (outdoor) Lifecoach met een bijzondere niche, ik begeleid transgender personen, met name (parttime) transvrouwen, in het mogen zijn wie je bent. Met zo’n niche haken mensen die niet tot deze doelgroep behoren al snel af. Daarnaast is deze doelgroep nog zo verscholen in onze maatschappij, dat het mij onevenredig veel energie vraagt om deze te bereiken. Als Lifecoach is dit een ongezond verdienmodel.

Toch blijf ik er bij dat deze groep mensen begeleiding mag gebruiken, ik zet mij er dan ook graag voor in. Zolang eenzaamheid groot is, zolang het aantal zelfmoordpogingen groot is, zolang zelfacceptatie laag is, zolang……..dan blijf ik mij inzetten. Dat doe ik als coach, als mens met een grote betrokkenheid naar anderen en neem er ook mijn eigen levenservaring in mee.

 

Verdraaid ingewikkeld?

Mogen zijn wie je bentOp één van mijn favoriete coachplekken was het afgelopen tijd erg onrustig. Omgewaaide bomen, zwaar verkeer, kettingzagen, blubber, alles moest weer opgeruimd worden. Eén boom viel me op te midden van alle onrust. “Mogen zijn wie je bent”, het lijkt misschien verdraaid ingewikkeld. Ik ben er al talloze keren langsgelopen. Gewoon een boom te midden van alle andere bomen. Hoe zo verdraaid ingewikkeld? Deze boom staat er al jaren, stevig in een rij en vormt een laan met alle andere bomen.

Ik heb er nog eens goed bij stil gestaan. Later, want terplekke was er te veel afleiding. Deze boom maakte mij duidelijk dat het niet verdraaid ingewikkeld hoeft te zijn om te mogen zijn wie je bent. Met al die kwaliteiten (stammen), met alle verliezen (afgebroken takken), mag het één geheel zijn. Als een boom in een laan, als een mens in de onrustige wereld. En iedereen vindt er toch wel wat van.

“Mogen zijn wie je bent” heeft vooral met jezelf te maken. Hoe jij jezelf ziet, met wat jou is aangeleerd.

 

Voor iedereen!

Als je mag zijn, vooral van jezelf, wie je bent………………………..dan sta je toch sterk! Kortweg ben je even uit balans, twijfel je aan je zelf, voel je je onzeker, voel je je niet veilig, twijfel je aan je geaardheid, twijfel je aan je genderidentiteit, ook jij mag gewoon zijn wie je bent. Graag zet ik jou in je kracht.

En als ik dan nog meer mag betekenen voor deze wereld, zou het dan niet gewoon op mijn pad komen. Niet helemaal, dat vraagt om actie, paden uitstippelen en bewandelen. Letterlijk en figuurlijk!

2018-11-21T09:42:57+01:00februari 6th, 2018|Blogs, transgender, zelfacceptatie, zelfvertrouwen|8 Comments

8 Comments

 1. pieter 16 oktober 2019 om 15:38

  1 vraagje.het enige wat ik , vrouwelijk, draag is een rok.
  Geen make up. Schaam me nergens voor maar is daar ook een naam voor verzonnen, dat schijnt te moeten.
  Volgens mij ben ik een mens. En laat mij dat lekker blijven. Me heerlijk en bekeken voelen is genoeg.
  Ik kan toch niet weten wat andere denken. En wees ook gelukkig,in rok of in broek.

 2. william 16 oktober 2019 om 16:24

  Beste schrijver,

  Welk vraagje wilde je stellen?

  Groet, William

 3. pieter 16 oktober 2019 om 16:53

  Is er een naam voor verzonnen

 4. william 16 oktober 2019 om 17:06

  Hoi Pieter,

  Waarschijnlijk doel je op crossdressen. Maar ik begrijp niet waarom het volgens jou een naam moet hebben. Doe gewoon wat jij fijn vindt, met of zonder naam.

  Groet, William

 5. pieter 16 oktober 2019 om 17:11

  Perfect.

 6. Mary 7 januari 2020 om 14:29

  Na een relatie van 11,5 jaar heeft mijn man op een maandag avond onze relatie verbrokken, zonder enige uitleg. Hij heeft het vliegtuig gepakt en is voor een werkklus van een jaar vertrokken naar het buitenland
  Terwijl zijn spullen nog in mijn huis staan, en met 1001 vragen ben ik de afgelopen 3 maanden op zoek gegaan naar wat mij is overkomen
  En op 31 december 2019 heb ik mijn ex geconfronteerd met honderderen rekeningen van vrouwen aankopen. Ik dacht dat hij vreemd ging met de halve wereld omdat ik alle maten tegen was gekomen
  Nu blijkt dat al deze spullen voor hem zelf zijn & hij heeft een nieuwe vriendin in het buitenland die reageerde op zijn dating profiel waar hij als vrouw opstond
  Ik blijf verward achter, mijn leven was de afgelopen jaren een leugen & nu ik er achter ben gekomen kan ik ook geen contact hebben met bv zijn vader, broer of vrienden omdat die van niks weten
  Zei denken dat mijn relatie al jaren niet goed was ( het verhaal wat mijn ex naar buiten brengt) en ik wist van niks
  Ik ben er kapot van, hij leeft lekker zijn leven met een nieuwe relatie
  En ik zit met een berg verdriet, ongeloof en een leugen op mijn bank

  Dit gaat niet om het feit dat hij of zei niet mag zijn wie hij wil zijn
  Daar kan ik wel mee leven, maar dealen met het feit dat mijn leven een leugen was daar heb ik veel verdriet van

  Mary

 7. william 27 januari 2020 om 00:16

  Beste Mary,

  Wat jou is overkomen is natuurlijk heel vervelend voor je. Als je wilt delen over het feit, zoals je schrijft, dat jouw leven een leugen was, neem dan eens contact met me op.

  Veel sterkte, William

 8. Herman 20 maart 2020 om 10:27

  Ik begrijp dat dit moeilijk is…
  Een verborgen verlangen dat in jullie relatie nooit aan bod gekomen is en stiekem gebeurde
  Ik draag ook al 40 jaar mooie lingerie.
  Eerst effen witte bikini slipjes in fijne zachte microvezelstofjes. Kleur wit. De laatste 10 jaar slipjes met kant opzij.
  Ik voel mij er goed bij.
  Mijn vrouw heeft het er soms moeilijk mee. Maar het is een verlangen dat nooit stopt.
  Het komt uit mijn kindertijd denk ik.
  Ik kreeg geen onderbroekjes.
  Mijn zussen droegen tien in mijn ogen mooie witte slipjes.
  Was er jaloers op…
  Wou een meisje zijn… die mochten mooie witte slipjes dragen.
  Het is nooit overgegaan..

Laat een reactie achter