Genderidentiteit2019-01-11T11:04:33+01:00

Genderidentiteit als expertise

 

Buiten verloopt alles natuurlijk, het antwoord ligt aan je voeten

 

Genderidentiteit door de ogen van een ervaringsdeskundige

genderidentiteitAls (outdoor) lifecoach, als mens, als ervaringsdeskundige doorbreek ik taboes waar het gaat om genderidentiteit. Velen van ons lopen rond met hun geheim. Je bent wellicht niet altijd even duidelijk over jouw genderidentiteit, soms komt jouw gevoel niet helemaal overeen met jouw biologisch geslacht. Je zou wel eens in de huid van het andere geslacht willen kruipen. Misschien maar even, misschien een keertje, misschien wat vaker of misschien voor altijd. Neem van mij aan, daar ben je niet alleen in. Een ingewikkeld proces en ik heb dat op mijn eigenwijze doorlopen als het gaat om uiten van mijn vrouwelijke kan. Mijn ervaring en mijn coachkwaliteiten heb ik gebundeld en zet ik in om anderen te begeleiden en om hopelijk ook de wereld iets te mogen veranderen.

 

 

Taboes doorbreken als het gaat om genderidentiteit

parttime transgenderIk ben beschikbaar als spreker of spreekster op symposia, open podia of op andere plekken (scholen, universiteiten, belangenorganisaties) waar dat nodig is als het gaat om de positie van transgender personen in de maatschappij. Daarbij ga ik graag de confrontatie met het publiek aan op een liefdevolle en veilige manier. Ik geniet ervan als ik wat mag spelen met het publiek. Ik hou van wat uitdagen en provoceren. Thema’s waar ik over spreek zijn onder andere sociale veiligheid, welzijn, taboes, uitingsvormen, gezien mogen worden, partnerrelatie en genderdiversiteit. Ik gebruik onderzoeksmateriaal, persoonlijke ervaring, partnerervaringen en ervaringen uit mijn praktijk om daarmee dicht bij de dagelijkse praktijk, dicht bij jou en dicht bij mijzelf, te blijven.

 

 

Een veilige plek om over jouw genderidentiteit te praten

TransgendercirkelIk begeleid de Transgendercirkel, een plek voor met name parttime transvrouwen om hun gevoel te delen. De Transgendercirkel vindt maandelijks plaats. Ik zorg voor een veilige en discrete setting. Je kunt komen in de uitingsvorm die voor jou op dat moment passend is. Thema’s die aan bod komen kun je zelf bepalen, in de praktijk gaat het over het gevoel, de frequentie, de uitingsvorm, delen met dierbaren en hoe hiermee een weg te vinden. Delen blijkt vaak wel erg verhelderend. Bij gelegenheid en op verzoek organiseer ik dat een transgender persoon in transitie of een partner van een transgender persoon aanwezig is, om vragen te beantwoorden.

 

Jouw genderidentiteit delen met dierbaren

Het is mijn uitdaging om transgender personen te begeleiden op weg naar zoveel mogelijk zichzelf mogen zijn, waar mogelijk hierin dierbaren (partners en familie) te betrekken en te verkennen wat de meest passende uitingsvorm is. Zeker als je jouw geheim al lang hebt en buiten de relatie hebt gehouden, is dat doodeng. Jij bent jezelf niet en daarmee is jouw relatie niet compleet. Dat kan veel stress opleveren. Jezelf niet zijn, jouw geheim meedragen, op je hoede zijn, oneerlijk naar jouw partner zijn. Uiteindelijk is het jouw keuze hoe je hier mee omgaat. Vanuit mijn levenservaring geef ik je mee dat openheid en eerlijkheid naar jouw partner een uitdaging is en als je die bent aangegaan, jouw leven samen rijker is.

Partner van een transgender persoon

transgender&partnerDat klinkt heel zwaar, partner van een transgender persoon. Dat heeft te maken met het begrip transgender persoon, het is een paraplubegrip voor alles wat daar onder valt. Ben jij er achter gekomen dat jouw man vrouwenkleding draagt, dan heb je zeker vragen. Het hangt er dan heel erg vanaf hoe je daar achter bent gekomen. In mijn blog “Man in vrouwenkleding” ga ik daar dieper op in. Worstel jij met geschaad vertrouwen, vertwijfeling en onzekerheid, lees dan zeker eens mijn blog hier over. Met al mijn ervaring, met de kennis van mijn (ex-)partner, begeleid ik jou en zo mogelijk jullie graag.

 

 

 

Jij mag zijn wie jij bent met jouw genderidentiteit

Samen met jou onderzoeken we wie je in essentie bent, wat jij wilt, wat jij kunt en waar jij uiteindelijk voor kiest. En neem van mij aan, dat maakt jouw leven vrijer, meer in balans en dat geeft jou en jouw eventuele partner een rijker leven. Als lifecoach ben ik gewend om met jou te onderzoeken hoe jij in het leven staat. Ik heb daartoe een Hbo-opleiding gevolgd en neem natuurlijk mijn levenservaring mee. Het liefst coach ik buiten. De natuur, de omgeving of zelfs de stad, geeft een coaching een extra dimensie. Waar het omgaat is dat jij mag zijn wie je bent!

Genderidentiteit in de sport

Ik maak mij hard voor transgender personen in de sport, vanuit de gedachte dat naar hun genderidentiteit zoekende kinderen en jong volwassenen bijzonder kwetsbaar zijn voor pesterijen en (seksuele) intimidatie. Als sporter heb ik in mijn leven genoeg ervaring opgedaan met diversiteit en geaardheid in de sportwereld.  Als hardlooptrainer, vertrouwenscontactpersoon, probeer ik open te zijn over genderidentiteit in de sport.

Expert in genderidentiteit

En met al mijn ervaringen, met mijn opleiding, met wie ik ben, wat ik onderneem, mag ik mij van mijzelf expert in genderidentiteit noemen. Herken je de volgende vragen?

`Weet jij wie bent?`

`Durf jij je `man of vrouw zijn` echt te leven?`

`Doe jij wat écht bij jou past?`

`Wat is jouw plek in de maatschappij?`

`Hoe deel ik mijn genderidentiteit met mijn dierbaren?`

`Jouw man in vrouwenkleding?`

Graag begeleid ik je met het vinden van de antwoorden op deze vragen.

Contact

Het staat je vrij om met mij contact op te nemen. Ik kan mij voorstellen dat dat zelfs eng kan zijn. Ik sta garant voor discretie. Jij mag zelf uitmaken hoe je mij wilt benaderen. En soms is een luisterend oor, met herkenning van wat er bij jou speelt, al heel waardevol voor je.

 

“Ik vond het heel fijn dat William het initiatief nam voor de Transgendercirkel bijeenkomsten, het is laagdrempelig, kleinschalig en informeel maar wel serieus. William geeft mensen een veilig plek om hun verhaal te vertellen en weet goede vragen te stellen om jezelf beter te leren kennen. De verhalen van anderen zijn ook heel waardevol daarbij.”

Marisa van Velzen