Hart-lopen of bewust hardlopen

Bewust hardlopen

Als oud-atleet liep ik redelijk hard, had mijn eigen loopstijl, trainde relatief weinig en had met regelmaat blessures. Voor insiders, ik liep 8.23 minuten op een 3000m, 14.30 minuten op een 5000m. Een derde plaats op een NK op de 3000m steeple chase was het hoogst haalbare. Ik was een baanatleet en als ik terugkijk wel een stilist, iets vallend lopen, op de voorvoeten, pas vele jaren later zag ik mijn eigen tekortkomingen. Ik bleef te lang kleven aan de grond, trok mijn afzetbeen niet snel bij, had geen kracht in mijn core. Na een uitstapje zo’n 10 jaar naar fietsen en schaatsen, trok toch het hardlopen. Ik haalde mijn trainersdiploma in 2007 en werd trainer hardlopen.  Zo’n opleiding is een mooie basis, in feite leer je hoe je als trainer jouw atleten effectief en efficiënt kunt laten hardlopen. En dat is best leuk.

Na mijn opleiding tot (outdoor) Lifecoach in 2013 veranderde niet alleen mijn leven, echter ook veranderden mijn inzichten als hardlooptrainer. Niet voor niets gebruik ik vaak de termen “Beweeg, beleef en bewust”. Je vindt ze ook terug op mijn visitekaartje.

Houding, looptechniek, adem, de lopers en loopsters centraal stellen, oog voor het mentale, beleving van omgeving, beleving van jouw loopmaatjes, luisteren naar jouw eigen lijf, plezier, gevoel, hardlopen werd veel meer.

Ik noemde het hart-lopen. “Hart-lopen, bewust hardlopen in de Bollenstreek” begeleiden, is één van mijn activiteiten. Elk kwartaal start ik een nieuwe ronde.

 

Hart-lopen

Hart-lopenHart-lopen is anders hardlopen, nu eens niet voor die ultieme afstand of tijd. Hart-lopen is bewegen en hardlopen bewust van jezelf, bewust van je omgeving en bewust van jouw loopmaatjes. Bewust van jouw looptechniek en ademhaling. Bewust bewegen, met liefde voor jezelf en mild naar jezelf. En natuurlijk loop je dan vanzelf ook hard. Zo hard als voor jouw goed genoeg is, met wie jij bent, op dat moment en waar je bent. Met liefde voor jezelf, vanuit je hart dus.

 

Bewust hardlopen in het hier en nu

Hoe ik jouw looptechniek benader is als volgt, jouw looptechniek is gebaseerd op een voetplaatsing in het hier en nu, recht onder jouw lichaamszwaartepunt. Waarom al zover in de toekomst jouw voet uitreiken, daar is niets en dat kost kracht. En vooral ook een grote belasting van jouw gewrichten. Waarom bij de afzet heel lang jouw voet aan de grond houden. Ik noem het plakken in het verleden, echter in het verleden gebeurt toch niets meer. Jouw houding nodigt uit tot bewegen. Een klein beetje vallend en lopen gaat vanzelf. Jouw ademhaling is rustig, elke ademteug is raak. En natuurlijk spelen pasfrequentie, paslengte, looptechniek en nog veel meer een belangrijke rol.  Bewust hardlopen is meer dan alleen efficiënt en effectief bewegen.

 

Bewust hardlopen is bewegen in balans met liefde

Bewust hardlopen is bewegen in balans. Een balans tussen lijf en hoofd, tussen voelen en denken. Het hart, als doener, ligt daartussen en is de verbinding. Het hart is sowieso een belangrijke schakel tussen lijf en hoofd. Bewust hardlopen is bewegen met liefde voor jezelf, in balans en mild naar jezelf. Het is ook niet voor niets dat ik uitkwam op de term “Hart-lopen, bewust hardlopen in de Bollenstreek”.

 

Bewust hardlopen is genieten

Het resultaat is bewegen, hardlopen met plezier. Als je mag genieten van wie je bent, mag genieten van de omgeving en van de mensen om je heen, dan is hardlopen gewoon leuk. Natuurlijk zorg ik als lifecoach, als hardlooptrainer voor de juiste aandacht en variatie in trainingsvormen. Wees wie jij bent, wat jij wilt, wat jij kunt en geniet.

 

Lifecoach en hardlooptrainer

bewust hardlopenAls oud-atleet, ervaren hardlooptrainer en lifecoach combineer ik bewegen en innerlijk voelen vanuit ervaring, kennis en intuïtie. Met passie breng ik jou looptechniek bij op een creatieve wijze en met een eigenzinnige invalshoek. Mijn passie is aanstekelijk. Ik geniet van wie jullie zijn, zoek af en toe de grenzen op, vaak mentale grenzen. Gewoon ook om je bewust te maken van wie jij bent, dat jij er mag zijn, dat jij er toe doet.

Samen grenzen verleggen, even buiten jouw comfortzone treden, hoe leuk mag dat zijn. “Beweeg, beleef, bewust”, deze woorden passen bij “Hart-lopen, bewust hardlopen in de Bollenstreek”, passen bij mij en wellicht ook bij jou!

 

2019-01-03T10:34:51+01:00februari 26th, 2018|Blogs|0 Reacties

Laat een reactie achter