Genderneutraal

Het spoor bijster……..?

De NS en Arriva gaan jou voortaan aan spreken met “beste reiziger”. Niks geachte dames en heren. Hoog geëerd publiek, zoals vroeger in het circus was zo gek nog niet. Taaltechnisch zou “beste reizende” misschien zelfs beter zijn. Op weg naar genderneutraal?

Verschillende overheidsgebouwen bieden nu genderneutrale toiletten aan. Genderneutraal is hot! Geweldig of niet? Of zijn we het spoor bijster.

Genderneutraal

Dag meneer, reist u ook naar Groningen?

Stel je bent met een mannelijk geslacht geboren, van binnen voel je je niet senang met geslacht en lijf. Je twijfelt aan jouw genderidentiteit. Jouw genderexpressie neigt sterk naar het vrouwelijke. Je besluit in transitie te gaan. Een hele stap, een ingewikkeld fysiek en mentaal proces en na de transitie zal je eigenlijk een heel nieuw leven gaan ontdekken. Zou het niet een hele eer zijn als je al vroeg in dat proces als vrouw mag worden aangesproken. Je wordt immers gezien zoals je zou willen zijn en zoals je je innerlijk voelt…..vrouwelijk. Wat een mooi moment van erkenning. “Uh, mevrouw, het damestoilet vindt u hier om de hoek”.

Dit zelfde geldt natuurlijk ook andersom als je je als vrouw minder prettig voelt met jouw lijf en geslacht. “Hey man, hoe is het met jou”, geweldig lijkt me dat om te mogen ervaren en gezien te worden. “Dag meneer, reist u ook naar Groningen”?

Stel je hebt niet veel met man of vrouw. Je voelt je zelf non-binair, noch man, noch vrouw. In jouw uiting gedraag je je daar naar. Net hoe je je voelt, kleed je je zelf. Net hoe je je voelt gedraag je je zelf. “Geachte dames en heren, de trein naar Amsterdam vertrekt over 4 minuten vanaf perron 6”. Mooi toch. Non-binair bestaat immers bij de gratie van binair.

Stel je bent geboren met het mannelijke geslacht. De ene dag lekker stoer, baardje van drie dagen, echter zo af en toe komt er een vrouwelijk kantje naar boven. Dus die andere dag krijgt dat vrouwelijke kantje de ruimte. Baardje eraf, even opmaken, andere garderobe aanspreken, leuke schoentjes, bijpassend tasje en de genderexpressie is totaal anders. Wel leuk als ze je dan toch aanspreken met het woord dat past bij die expressie.

 

Taal leidt tot discussie.

Het spoor bijster? Welnee, taal is conservatief en past zich langzaam aan. “Hij” en “zij” verdwijnen heus niet snel uit ons woordenboek. Wellicht komt er ooit een nieuw woord. Wat ik hier vooral mooi aan vind, is dat we genderdiversiteit bespreekbaar maken. Dat we door de discussie, daar heb je immers woorden voor nodig, mensen met al hun diversiteit zichtbaar maken. Al die variaties, en dat zijn er echt heel veel, die vallen onder het paraplubegrip transgenderpersonen krijgen zo aandacht en worden gezien.

 

Niet ontsporen!

Ik heb er wel een kanttekening bij! Ik hoop zo dat we niet ontsporen. Ik doel op het volgende. De LHBTQI-gemeenschap krijgt nu zoveel aandacht als een aparte groep in onze samenleving. Een soort van positieve discriminatie en daarmee een vrijbrief voor mensen in onze samenleving om zogenaamde niet normale mensen in hokje te stoppen.

Ik pleit er voor dat iedereen mag zijn zoals hij of zij zich op dat moment voelt en uit. Kortweg als man ga ik naar het herentoilet. Ben ik een keer als vrouw op stap, dan stap ik een damestoilet binnen. Is er een genderneutraal toilet dan maak ik er ook graag gebruik van. En dan trek ik het veel breder. Wie je ook bent, hoe je je ook voelt, hoe je je ook uitdrukt, je mag “zijn” in onze samenleving.

 

William Slotboom

Expert in genderidentiteit

Laat een reactie achter